Знаете ли че? 4 странни факта за самолетите

Предстои ли ви полет? Може би мислите за дестинацията или как да намерите самолетни билети или пък за мястото за настаняване. Решихме да ви помогнем да се отпуснете и ви запознаем с една по-развлекателна страна на полетите със самолети.
Всеки ден повече от 100 000 полета излитат до дестинации по целия свят – от пътуване на кратки разстояния до междуконтинентални и презокеански полети. Но независимо дали пътувате често или тепърва ви предстои, решихме да ви подготвим четири от най-странните факти за самолетите.
Въздуха в кабината
Въздухът в самолета е буквално сух като в Сахара. Затова и вероятно ще почувствате кожата си суха, след като сте били в самолет. Това е така, защото въздухът под налягане в кабината се поддържа под 20% влажност каквато е и приблизително средната влажност на пустинята Сахара. Около 50% от въздуха в кабината се изтегля от вън, а влажността на такава надморска височина почти липса. Затова може да почувствате кожата, дори и носа и гърлото си сухи.

Най-бързия полет

Знаете ли кой е най-бързият пътнически самолет летял с два пъти скоростта на звука? В периода от 1976 до 2003 г. Конкорд държи рекорда за най-бърз трансатлантически полет, транспортирайки пътници от JFK в Ню Йорк до летище Хийтроу в Лондон само за 2 часа, 52 минути и 59 секунди. Скоростта, която е достил е около 2 172,61 км/ч. Доста бързо, нали? Последният полет с този самолет е през 2003 г.

Самолетите и безопасността

Самолетите могат да летят само с един двигател и да кацат без нито един. Те са безопасно проектирани да летят добре, като използват само един двигател, а пилотите са специално обучени да навигират самолета надолу за кацане, без да използват нито един. Да пътуваш със самолет с един двигател, едва ли е най-спокойният полет, но поне е някакво облекчение.
Храната на пилотите
Пилотите и вторите пилоти обикновено се хранят различно. Въпреки че това не е техническо правило, повечето авиокомпании изискват от своите пилоти и помощник-пилоти да ядат различни ястия. Има логика, особено, ако се окаже, че някой от тях страда от хранителна алергия, е добре поне единият пилот да бъде в кондиция, нали?
Определено има още стотици интересни и забавни факти свързани със самолети, полети и дори самолетни билети , които може да ви изненадат, а някои от тях може да са ви от полза, когато решите да резервирате следващото си пътуване.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.